(För bättre kvalitét vid utskrift, klicka på bilderna. Eller skriv ut dessa texter och resten av hemsidan här.)
Översättning från ”The Orthodox Word”, nr. 162, sid. 48 "Undervisning av biskop Ioan, eremit och *hesykast bland bergen vid Agapiaklostret i Moldavien." Om födans betydelse för den sant Kristna bedjaren. "I de Karpatiska bergen i Moldavien levde kring 1940-talet biskop Ioan som eremit. Fader Theodulus, som var biktfader vid Agapiaklostret vid den tiden, träffade denne eremit några gånger uppe bland bergen, när han vandrade där på stigen mellan Agapia och Sihastria klostren. Hans berättelser om sina möten med biskopen och eremiten Ioan, finns att läsa i boken; ”Andliga samtal med Rumänska fäder”. I ett av dessa samtal undervisade fader Ioan bland
annat om födans avgörande betydelse för den sant utövande
kristna.
B. Laktovegetarianer; som aldrig äter kött, men dricker mjölk och äter ost och ägg och all slags kokta grönsaker. Dessa tillhör den andra gradens fastande som utövas av nunnor och munkar i coenobitiska kloster. Denna grad av fasta utövas bara sällan av lekmän. C. Vegetarianer (Veganer); som äter endast okokta och kokta vegetabilier. Dessa utgör den tredje graden av fastande som endast de mest ivriga nunnor och munkar utövar. Här börjar de strikta graderna av fasta, vilka vanligtvis utgöres av hesykaster och de asketiska eremiterna. D. Fruktätare; vilka äter bröd och färska frukter en gång om dagen. Utöver denna enda måltid smakar de ingen annan föda. De som utövar denna grad av fasta, behärskar sin kropp och sina tankar och känslor utan svårighet. Dessa fastande kan utvecklas hastigt på bönens väg. E. Sädätare; utgör den femte graden av fastande. I denna grad ingår hesykaster och eremiter som även de intager föda endast en gång om dagen då de äter svart bröd, blötlagda (groddade) spannmålsprodukter som vete, korn, hirs, linser, bönor och ärtor o.s.v. F. Torkad föda; innebär den sjätte graden av fastande, vilken iakttas av endast mycket återhållsamma eremiter. De som lever i en sådan sträng asketism äter bara torkat bröd blötlagt i vatten, eventuellt med lite salt och vinäger en gång om dagen och med måtta. Så levde hesykasterna en gång utmed Nilen. G. Gudaföda eller manna;
är den högsta och sista graden av fasta. Denna grad praktiseras
endast av ett fåtal asketer efter långvarig erfarenhet på
bönens väg och stärkta av den Helige Ande. Dessa är
tillfreds med endast den heliga nattvarden, vilken de mottager en eller
ett par gånger i veckan. Utöver denna måltid dricker
de endast vatten. |
'Efter många svåra prövningar och lång asketisk erfarenhet, och med Guds välsignelse, har jag kommit dithän att jag kan nöja mig med den heliga nattvarden endast, och känner ingen hunger efter bröd eller annan föda därutöver. Herren tar hand om mig, jag känner varken vinterns kyla eller sommarens värme, ingen hunger eller törst eller annat jordiskt behov känner jag längre.' Fader Theodulus berättar vidare; 'Jag märkte
hur denna store *hesykast inte ville tala länge, för att inte
störa Jesusbönen som var verksam inom honom, i hans sinne och
i hans hjärta. Därför tackade jag honom för den goda
undervisningen, prostrerade inför honom, kysste hans hand och bad
om välsignelse att vandra vidare. Biskop Ioan välsignade mig
med det heliga korsets tecken och sade'; |
*Den oavlåtliga inre Jesusbönen är karaktäristisk för den *hesykastiska (av Grek. *hesykia, tillstånd av frid, vila i Gud) riktningen i den östra fromheten och mystiken. |
Lukasevangeliet 5: 33. "De sade till honom: 'Johannes lärjungar
fastar ofta och ber, och det gör också fariséernas,
men dina, de äter och dricker.' 34. Jesus svarade: 'Inte
kan ni väl få bröllopsgästerna att fasta, så
länge brudgummen är hos dem? |
Johannes uppenbarelse 2: 17. "Den som har öra, han höre vad Anden säger till församlingarna. Den som vinner seger, åt honom skall jag giva av det dolda mannat." |
"De upplysta fäderna behövde på ett naturligt sätt inte mycket jordisk föda. Deras normala kost bestod av nötter, torkad frukt och honung. De åt aldrig kött, ägg, mjölk, smör eller ost, inte heller mat som var kokad i olja...och de var mycket friska. Till Påskfirandet använde de istället för ägg kokade potatisar som de färgade röda." Från "Elder Hadji-Georgi The Athonite 1809-1886" |
Starets Hadji-Georgi Athos, Grekland |